Verslag over het uitleveringsproces (15)

Op de zitting van woensdag 23 september mochten uiteindelijk Quinton Deeley en Seena Fazel aan het woord komen, beiden psychiaters. Het belangrijkste nieuws van de dag was echter de beslissing van Vanessa Baraitser om geen slotpleidooien meer te houden op de laatste dag. Het duurde allemaal te lang. Murray was hier echter allerminst van onder de indruk, waarschijnlijk stond die beslissing al vast van bij het begin van het proces. De pogingen van dit Hof om een publiek proces zoveel uit de schijnwerpers te houden, zijn ondertussen voor iedereen die het een beetje gevolgd heeft wel duidelijk. De schifting die  Baraitser tijdens de loop van het proces doorvoerde in de te verhoren getuigen – waardoor we vandaag Noam Chomsky niet te horen zouden krijgen – was daar één van de vele signalen van.

De argumentatie van Baraitser tegenover de verdediging was wel verbijsterend. Ze had al 200 pagina’s openingsargumenten ontvangen, en ze zag niet in wat daar nog aan toegevoegd kon worden. Met andere woorden de drie weken getuigenverhoren waren gewoon een poppenkast.

Deeley is expert in autisme, en volgens zijn diagnose leed Assange aan het syndroom van Asperger, een “hoog functionerende autist”. De tactiek van de openbare aanklager bestond erin om elementen van die diagnose uit de context te halen, en ze dan te ridiculiseren. “Jij kijkt mij nu ook niet in mijn ogen, je bent dus autist?”

Seena Fazel was de eerste getuige van de openbare aanklager, over de behandeling in de gevangenis in de VS waar Assange zou terechtkomen, het ADX maximum security prison in Florence, Colorado. Ze liet zich echter niet zomaar dresseren door Lewis “je zult met mij akkoord zijn dat dit een comfortabele gevangenis is die geen medische problemen zal veroorzaken voor Julian”. Lewis presenteerde echter een lijst van sociale activiteiten waar “normale” gevangenen aan mochten deelnemen (kunst, cultuur, poëzie, ondernemerschap) niet het regime van de gevangenen in sociale afzondering waartoe Assange zou behoren (ook maaltijden moeten in de cel opgegeten worden).

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *