Julian Assange voor het Brits Hooggerechtshof – dringend actie nodig!

Wikileaks-oprichter Julian Assange komt op 20 en 21 februari voor het Brits Hooggerechtshof, voor een laatste beroepsprocedure tegen zijn uitlevering aan de VS. De VS wil de Australische staatsburger voor 175 jaar achter de tralies steken onder de wetgeving van haar ‘Espionage Act’. Assange was gedurende 7 jaar opgesloten in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar zijn gezondheidstoestand er sterk op achteruitgaat. In 2021 kwam aan het licht dat de CIA gepland had om Assange in 2017 uit de Ecuadoraanse ambassade in Londen te ontvoeren en ‘uit te schakelen’.

In 2019 hebben we in Leuven na de opsluiting van Assange in Belmarsh een groep gevormd voor zijn onmiddellijke vrijlating. De vervolging van Assange, hoe schandalig op zich al, gaat over meer dan zijn persoon. Het is een aanval op de persvrijheid, en laat zien hoe het westers imperialisme klokkenluiders en journalisten wil aanpakken die internationale wantoestanden aan de kaak willen stellen. Ook Chelsea Manning werd opgesloten, en Edward Snowden is moeten vluchten om een gevangenisstraf te ontlopen.

In 2020 vroegen we met ons burgerinitiatief dat de stad Leuven Chelsea Manning en Julian Assange ereburger zou maken en zich zou uitspreken tegen Assange’s vervolging. Ons stadsbestuur verschool zich achter allerlei drogredenen en manoeuvres om daar niet op in te moeten gaan. Ondertussen hebben al meer dan 10 Italiaanse steden wél een motie goedgekeurd voor steun aan Julian Assange (waaronder Rome, die hem ereburger maakte).

De video Collateralmurder en de onthullingen over de misdaden in Irak en Afghanistan lagen aan de basis voor de wereldwijde bekendheid van Wikileaks, en de prijzen die de persorganisatie daarmee in de wacht sleepte. Nu er een genocide in Gaza bezig is, en er in het Midden-Oosten een nieuwe escalatie van het oorlogsgeweld dreigt, is de strijd voor Assange’s vrijlating des te dringender. De VS en haar bondgenoten willen met zijn vervolging niet enkel hun voorbije, maar ook hun huidige en toekomstige oorlogsmisdaden in de doofpot proberen te steken.

Wat kunnen we NU doen voor Julian Assange?

  • Op zaterdag 10 februari organiseren we een schrijfactie voor Assange in café Concorde, van 15 tot 17u. We brainstormen er over een publieke tribune om in een Belgische krant gepubliceerd te krijgen en we bereiden lezersbrieven voor naar Humo en andere dag- en weekbladen te kunnen. Te volgen met deze zoom:
  • Op dinsdag 20 februari gaan we naar de betoging voor de Amerikaanse ambassade in Brussel, om 10u. Op die dag zijn er wereldwijd betogingen voor Assange’s vrijlating.