1200 km voor Assange – bijeenkomst in Gent

Nikolei “Kolja” Rewin, een Duitse Assange-sympathisant, vertrok eind juni vanuit Hamburg voor een voettocht van 1200 km tot London Belmarsh, de gevangenis waar Julian Assange nu al meer dan drie jaar wacht op zijn uitlevering aan de VS. “In voorhechtenis”, zoals we hier zouden zeggen, want er kan hem nog altijd niks strafbaar ten laste gelegd worden. Nils Melzer, de rapporteur van de Verenigde Naties, stelde onomwonden vast dat Assange in Belmarsh gefolterd wordt.

Waarom willen de VS de oprichter van Wikileaks dan koste wat het kost berechten, en hoe komt het dat het VK hen daarin volledig steunen? En waarom krijgt de vervolging van de belangrijkste politieke gevangene van onze tijd zo weinig aandacht van onze pers? Op die vragen gaan we in met Kolja, wiens voettocht dezer dagen België doorkruist, en die vrijdag Gent aandoet.

Vrijdag 26 augustus 19u

volkshuis De Creeser

Spijkstraat 149

9040 Gent

Het kunnen uitbrengen van politieke schandalen zonder daarvoor vervolgd te worden, zou nochtans van cruciaal belang moeten zijn in een democratie. In ons land werden we daar vorig jaar aan herinnerd, toen Frank Vanhoutte en Thomas Goorden het schandaal van PFOS-vervuiling in Antwerpen aan het licht brachten. Zonder hen zouden we nooit van de grondvergiftiging gehoord hebben en zou er al zeker geen parlementaire commissie over opgericht zijn. Ook met hen gaan we vrijdag (onder voorbehoud) in gesprek over het belang van klokkenluiders en van overheden die hen in bescherming zouden moeten nemen in plaats van te vervolgen (of mee dood te zwijgen).

Ook gemeentebesturen kunnen hun rol spelen in het in het aankaarten van Assange’s vervolging. Geïnspireerd door Kolja’s voettocht willen Gentenaars hun stadsbestuur vragen om een klokkenluidersstraat in te voeren, en een klokkenluiders- “statuut” voor het personeel van de lokale overheden. Elk democratisch bestuur, op welk niveau ook, zou zich bovendien moeten uitspreken voor de onmiddellijke invrijheidsstelling van Julian Assange. Gentenaars zullen hiervoor handtekeningen ophalen door een “burgerinitiatief” om de vraag voor te leggen aan hun bestuur.