De aanslag op Salman Rushdie, PEN America en PEN Vlaanderen

De aanslag op Salman Rushdie zorgde niet verwonderlijk voor een golf van verontwaardiging in de literaire wereld. De voorzitter van PEN America kreeg haar antwoord in The Guardian en De Standaard.

“Salman Rushdie heeft zijn leven gewijd aan de vrijheid om te schrijven, hij heeft ze ten volle uitgeoefend en ervoor gevochten, met zijn bekendheid en invloed trekt hij een dam op voor al zijn lotgenoten. De aanslag op Rushdie is een aanval op iedereen die het recht koestert om te denken, te leven en vrijuit te spreken. Die erkenning zijn we hem verschuldigd.”

Is de gelijkenis met het engagement van Julian Assange is zo vergezocht? Het contrast met hoe Assange in Vlaamse literaire kringen wordt bejegend, is daarom des te opvallender. PEN America erkent de verdiensten van Assange, en het gevaar van zijn vervolging. Meer dan 30 zoekresultaten, met een laatste oproep op 17 juni 2022 aan de Amerikaanse justitie om de aanklachten tegen Assange te laten vallen. PEN Vlaanderen heeft geen enkele verwijzing, behalve één van David Van Reybrouck in 2011. De Vlaamse schrijversgilde, die net als haar Amerikaanse evenknie aan de alarmbel trekken over het lot van Salman Rushdie, heeft de vervolging van Assange op geen enkele manier gevolgd, en is niet bereid om zich erover te informeren. Op een vraag van ons om Assange erelid te maken van PEN Vlaanderen, was hun antwoord: “een eretitel bij PEN Vlaanderen is niet zomaar een eretitel.” Dat mag dan waar zijn, maar één artikel om berzorgdheid te uiten over de vervolging van Assange, zeker na de goedkeuring van zijn uitlevering aan de VS door Priti Patel, is blijkbaar ook te veel gevraagd.