Assange erelid van PEN-Vlaanderen? (1)

In navolging van de ruchtbaarheid die PEN Noorwegen en PEN international geeft aan de gevangenschap van Julian Assange en zijn nakende uitlevering aan de VS – de beslissing ligt nu in handen van de Britse Home Secretary Priti Patel – proberen we ook in Vlaanderen de PEN-afdeling zich te laten uitspreken voor Julian Assange.

Evident zal dat niet zijn, aangezien het enige resultaat van een zoekopdracht “Assange” bij PEN-Vlaanderen oplevert, een verwijzing is naar het voorzitterschap van David van Reybrouck in 2011. Hierbij zou Van Reybrouck maandelijks een “dreigbrief” schrijven in het maandblad MO “gericht aan figuren die hen sympathiek lijken, maar waarvan het engagement bij nader inzien toch een problematisch kantje blijkt te hebben, zoals Bono of Julian Assange.” De “dreigbrief” tegen Assange is er nooit gekomen, die tegen Bono wel…

Alle ludieke initiatieven ten spijt, heeft PEN-Vlaanderen in de afgelopen 11 jaar niet de gelegenheid gevonden om iets over Assange te melden. (Bij MO Magazine is het laatste artikel dat expliciet over Julian Assange gaat er één uit 2018, dus voor zijn gevangenschap in London Belmarsh in 2019 en zijn uitleveringsproces).

In contrast tot wat PEN Noorwegen en andere internationale PEN-afdelingen publiceren, 4 statements in de afgelopen 2 jaar:

Op 9 juli kondigde PEN Noorwegen aan dat ze Julian Assange als erelid verwelkomden

Magda Theuns schreef de redactie van PEN Vlaanderen aan om dit voorbeeld navolging te geven.

wordt vervolgd.