Actie voor Julian Assange in Brussel

Actie voor Julian Assange!

Vrijdag 25 februari 2022, 10u

Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel

Julian Assange werd onlangs opnieuw genomineerd voor de Nobelprijs, en de prijzen die Wikileaks al kreeg zijn niet meer op één hand te tellen: voor kritische journalistiek, voor transparantie, voor democratie…

Toch zit de Wikileaks-oprichter nu al bijna 3 jaar opgesloten in London Belmarsh, de meest bewaakte gevangenis van het Verenigd Koninkrijk, één die normaal voorzien is voor internationale terreurmisdadigers. Assange wacht er in “voorarrest” op een mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. VN-rapporteur Nils Melzer stelde vast dat hij tijdens zijn gevangenschap in London gefolterd werd.

Daarvoor Assange gedurende 9 jaar opgesloten in de Ecuadoraanse ambassade, waar hij gefilmd en afgeluisterd tot in de toiletten, en waaruit de Amerikaans inlichtingendiensten hem in 2017 planden te ontvoeren om hem te vermoorden.

Waar is de logica van zo’n behandeling van een journalist in een beschaafd westers land? Eigenlijk moeten we daar niet ver achter zoeken. De Amerikaanse regering, haar opdrachtgevers onder Wall Street, het Pentagon en de CIA, zitten op oorlogspad, en hun “bondgenoten” bij de NAVO, in de eerste plaats het VK, moeten hen daarin blindelings volgen. Na het debacle in het Midden-Oosten en het einde van de zogeheten “War On Terror”, stevenen de VS op een steeds agressievere confrontatie af met hun rechtstreekse geopolitieke rivalen, China en Rusland.

Een organisatie als Wikileaks zou ons de ogen kunnen openen over de oorlogsplannen van de VS, haar leugens blootleggen en de propaganda doorprikken die we er dagelijks in onze mainstream media over moeten slikken. De organisatie heeft ons getoond dat de “militaire interventies” in het Midden-Oosten niks vandoen hadden met die landen democratie bijbrengen, maar alles met de naakte geopolitieke en imperialistische belangen. Belangen waarvoor ook flagrante leugens, zoals de verzonnen massavernietigingswapens in Irak, niet geschuwd werden.

De vervolging van Assange is een zuiver geopolitiek proces, maar toont ons ook iets over de wereld waarin we leven, en de belangen die daar de plak zwaaien. De wraakzuchtige manier waarop de VS Assange vervolgen, heeft maar één doel: kritische journalisten, waakzame burgers en klokkenluiders overal ter wereld de stuipen op het lijf jagen met een niet mis te verstane boodschap. “Niemand steekt ongestraft zijn neus in onze militaire en geopolitieke zaken.”

Wanneer het over het lot van Assange en Wikileaks zou kunnen ter sprake komen, zijn ook in ons land de lippen van de krantenredacties en politici verzegeld. En dat zelfs op een moment dat Amnesty International Assanges’uitleveringsproces met geen andere woorden kan omschrijven als een “travestie van de rechtspraak”.

In Leuven steunden 1000 burgers de eis van een solidariteitscomité aan hun gemeente om Assange’s vervolging aan de kaak te stellen, de burgers hierover te informeren en een statuut voor klokkenluiders in te voeren voor haar werknemers. Om geen antwoord te moeten geven op die vraag – een simpele ja of nee was voldoende geweest – verklaarde de Leuvense gemeenteraad zich hierover “onbevoegd”. Het comité trok naar de Raad van State om die onbevoegdheid aan te vechten.

De zitting vind plaats op 25 februari om 10u, en we roepen alle Leuvenaars, Brusselaars, Vlamingen en Walen op om aanwezig voor het gerechtsgebouw, om het solidariteitscomité en vooral Julian Assange zelf te steunen:

Onmiddellijke vrijlating voor Julian Assange!

De Leuvense gemeenteraad moet zich uitspreken over zijn vervolging!

De Raad van State moet hierover een pleidooi ten gronde toelaten!

Geen afwimpeling van deze zaak onder het mom van procedureregeltjes!

stop de militaire agressie en de leugens van de VS!