Open brief over de uitreiking van de Nobelprijs

Met het Assange comité Kessel-Lo hebben we een open opgesteld naar aanleiding van de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede. Dit is de Engelse versie. We zullen aan andere Assange comités vragen om hem te ondertekenen, alsook aan individuele journalisten, en krantenredacties Reacties op de brief- wie wil wel of niet tekenen – zijn ook zinvol om te zien wie tot waar positie durft innemen tav de vervolging van Assange (en tot waar niet)

Een woordje commentaar hier:

  1. Hebben we illusies in een instelling als het Nobelprijs comité voor de Vrede? Nee. Een blik op wie de prijs allemaal gewonnen heeft, leert dat we dat niet moeten hebben. Vooral op Henry Kissinger is er kritiek, maar sympathisanten van Julian Assange mogen ook stilstaan bij Woodrow Wilson, die de prijs in 1919 kreeg. Het was onder Wilson dat de fameuze Espionage Act werd ontworpen (in 1917), bedoeld om dissidenten en tegenstanders van de oorlog te vervolgen. Tussen haakjes is de huidige winnares, Maria Ressa, geen supporter van Wikileaks, getuige haar verklaringen van 2019, twee weken nadat Julian Assange in London Belmarsh werd opgesloten. Maar dat betekent niet dat we het principe van een prijs voor engagement voor de wereldvrede met het badwater moeten weggooien, of de uitreiking niet kunnen aangrijpen om de hypocrisie aan te kaarten: een Nobelprijs uitreiken voor journalistiek maar zwijgen over de vervolging van Julian Assange.
  2. We verwijzen in de open brief naar de hoorzittingen die op 27 en 28 oktober van start zullen gaan (de beroepsprocedure die de VS aangespannen heeft tegen de beslissing van rechter Vanessa Baraitser op 4 januari 2021, om Assange NIET aan de VS uit te leveren. Maar er is een cruciaal thema dat eigenlijk in alle berichtgeving wordt over het hoofd gezien, ook in de statements van de journalistenverenigingen nav het Yahoo-News!-rapport (zie een andere blogpost hier). Namelijk: is er een juridische grond om Assange uit te leveren vanuit het VK naar de VS? het antwoord is duidelijk nee, en dat werd al in de eerste hoorzittingen in februari 2020 duidelijk. Zie ondermeer de brief van internationale advocatenverenigingen, en dit en dit verslag op deze blog. Een langere analyse over het belang van internationale verdragen als bescherming voor politieke dissidenten, en de consequenties voor de campagnes voor Julian Assange, is in aantocht.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *