Uitreiking van de “Prijs van de Klokkenluiders”

Wanneer: Zaterdag 4 september 2021
Waar: Weikcafé, Diestsesteenweg 97, 3010 Leuven
Aan wie: Frank Vanhoutte en Thomas Goorden, voor hun bijdrage aan de PFOS-problematiek
Organisatie: Assangecomité Kessel-Lo

De grondvervuiling door het chemische bedrijf 3M in het Antwerpse havengebied kwam in mei van dit jaar aan het licht, en beheerste het gedurende 2 maanden het nieuws in Vlaanderen. De omvang van de vervuiling bleek dermate groot dat er voor het eerst sinds 20 jaar op Vlaams niveau een parlementaire onderzoekscommissie werd opgericht. Het is een zekerheid dat dit dossier niet meer weg te branden zal zijn tijdens deze legislatuur van de Vlaamse regering.

Opmerkelijk is dat slechts enkele waakzame burgers dit naar boven gespit hebben en op de politieke agenda gezet. Het Assangecomité Kessel-Lo nodigt deze “klokkenluiders” Frank Vanhoutte en Thomas Goorden uit om alle facetten van deze problematiek uiteen te vouwen voor geïnteresseerde Leuvenaars.
Met dit comité voor Julian Assange en Wikileaks ijveren we ook voor de erkenning van en bescherming van overheidswege van “klokkenluiders”. We vroegen de Leuvense gemeenteraad om een speciale bescherming voor klokkenluiders binnen het lokale overheidsapparaat in te voeren (waarop ze zich onbevoegd verklaarden). Het PFOS-schandaal zet het belang van klokkenluiders extra in de verf.

Van 16 tot 18u uiteenzetting door Vanhoutte en Goorden over PFOS, zowel het milieu-aspect als het politieke facet van de zaak. Om 18u reiken we hen de Belgische “Chelsea Manning en Julian Assange”-prijs uit voor verdienstelijke Klokkenluiders in ons land. Dit is de eerste prijsuitreiking van iets waar we met het Assangecomité een traditie van willen maken. Met uitnodiging van pers op dit evenement.Deze activiteit past in een weekend voor solidariteit met Assange op 3-4-5 september: https://www.facebook.com/events/953614998792527?ref=newsfeed