De zaak-Assange en de Grondwet

Waarom is die zaak van Assange zo belangrijk, wat is je motivatie om je daarvoor in te zetten. Ik heb er vroeger al iets op geantwoord, zoals hier en hier. Maar omdat de vraag blijft opduiken…

De clou van de berechtiging van Assange is dat de VS alle aanklachten onder de Espionage Act bundelden, waardoor hij geen bescherming meer zou krijgen van de Constitution en de First Amendment. Een gevaarlijk precedent, niet alleen voor journalisten maar voor burgers in het algemeen. De ondergraving van Grondwettelijke bescherming, en van de Grondwet als basis voor een samenlevingscontract tussen verschillende culturen en belangengroepen in een land, is immers een wereldwijd. Wie weet nog wat een Grondwet is en waarvoor ze dient?

Stefan Sottiaux en Maartje van der Laak schreven een jeugdboek over de geschiedenis van de Belgische Grondwet, en leverden er dit prachtige interview af.

Sottiaux: “ik toon elk jaar aan mijn 700 studenten een foto van dat momument.” (De Congreskolom in Brussel). “Niemand weet wat het is. Niemand weet dat de vier beelden op de kolom de vier grondwettelijke vrijheden (van vereniging, pers, onderwijs en eredienst, red) voorstellen.”

Van der Laak: “Daarom een jeugdboek. We hebben nood aan verhalen die ons opnieuw voeling geven met de rechtsstaat. Want hoe kan je iets respecteren wat je niet kent.”

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *