De “straatnamen” politiek

Enkele N-VA verkozenen kruisten ons pad van de handtekeningenjacht (tussen haakjes we zitten aan 300 ondertussen), enkele “nieuwe” politici denk ik, of eventueel zelfs nieuw ingeweken Leuvenaars. Ze waren enthousiast over het burgerinitiatief, omdat ze veel met straatnamen bezig waren (ze vroegen of Assange eventueel een vrouw was), en een vraag aan hun fractieleider Loryn Parijs zou mijn zaak volgens hen sneller en efficiënter op de agenda kunnen krijgen dan de handtekeningen inzamelen, of dan alleen maar de handtekeningen inzamelen. Ik heb hen gezegd dat ik het zou overwegen.

Voor alle duidelijkheid, ik ga het burgerinitiatief niet vastklinken of laten afhangen van de steun, sympathie of antipathie voor een politieke partij, of ze nu in het bestuur of in de oppositie zitten. En ik maak mij geen illusies in het opportunisme van de N-VA. Ze zitten in Leuven in de oppositie dus wie een burgerinitiatief organiseert dat mogelijk veel burgers (kiezers) aanspreekt, die zullen ze niet reflexmatig afwijzen. De grote hamvraag voor de N-VA is volgens mij ook niet of ze al dan niet een staatshervorming kunnen realiseren, maar wel of ze op lokaal vlak voldoende kunnen doorbreken of anders gezegd ingeplant geraken om de nieuwe “volkspartij” in Vlaanderen te worden, de rol die in de 20ste eeuw voor de CVP weggelegd was. En het is niet verwonderlijk dat ze daarvoor op lokaal vlak met een socialer profiel en kandidaten uitpakken dan de hardere rechtse stijl die ze op nationaal niveau cultiveren. Qua communicatiekanalen is lokaal gesproken ook meer face to face contact belangrijk, en op nationaal gebeurt veel meer via de “sociale” media (die juist niet altijd zo sociaal zijn).

Nu daar heb ik niet veel zin in om er verder over uit te weiden, ik denk dat sympathisanten voor Julian Assange en voor ons burgerinitiatief daar weinig in geïnteresseerd zijn, en/of er zelf al een uitgesproken visie op nahouden…

Ik wil wel iets zeggen over de trend in de Belgische (Vlaamse? Europese?) politiek om zoveel belang te hechten aan straatnamen: welke moeten aangepast of verwijderd worden? welke naam kiezen we voor een nieuw aangelegde straat? Het is uiteraard een probleem dat al langer dan vandaag bestaat, en politici, politieke partijen, een staatsdragend regime, … kunnen er op die manier een bepaalde kijk op de (volkse) geschiedenis mee presenteren die hun uitstraling en macht kan bestendigen of uitvergroten (zoals met standbeelden). Er is spijtig genoeg weinig over te vinden, en al zeker niet gratis (zie bijvoorbeeld dit https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14649365.2012.754488?scroll=top&needAccess=true&journalCode=rscg20)

Maar ik heb de indruk dat er de laatste jaren wel een revival over bezig is in de Vlaamse politiek. Leuven was in die zin een voorloper, met de herbenoeming van het Fochplein naar het rector de Somerplein. Foch was “slecht”, rector de somer was “goed”, dat had het Leuvens stadsbestuur destijds in 2011 beslist. Of beter dat hadden Louis Tobback en Carl Devlies in een onderonsje beslist. We hebben daar toen ook een burgerinitiatief tegen georganiseerd (https://www.nieuwsblad.be/cnt/j03jqsqd), niet omdat we Foch wel “goed” vonden, maar tegen de onderduimse manier voor de naamsverandering. Als een stadsbestuur niet in staat of bereid is om er de bevolking over te laten beslissen (hun bezwaren waren trouwens vooral praktisch of financieel – “een referendum dat gaat lastig zijn en veel kosten”), laat de naam dan zoals hij is. Als leuke anekdote kunnen we wel vertellen dat een oud-strijder uit WOII (hij had de oorlog als kind meegemaakt en zijn vader was gestorven in het verzet) ons wist te vertellen dat mevrouw de Somer in alle boetiekwinkels die ze bezocht overal haar percentje moest hebben, of dat anders de leveringen aan de unief misschien wel eens stopgezet zouden kunnen worden. Niet van dezelfde orde als soldaten als kanonnenvlees gebruiken in de loopgraven, maar toch ook geen heilige boontjes, die de Somers.

Het is het einde van de wereld niet, maar wel opvallende dat een doorwinterde politicus als Tobback al ergens aan zijn water moet gevoeld hebben wat voor soort politiek en politieke communicatie er de komende jaren “brandend actueel” zou worden, en grappig dat de eerste politici die we op straat tegenkomen met dit burgerinitiatief direct vermelden dat ze daar mee bezig zijn. Nu in de actuele variant van de straatnamenpolemiek ligt de focus vooral op de vervrouwelijking, er moeten meer vrouwennamen in het straatbeeld verschijnen. In die zin maakt Julian Assange waarschijnlijk weinig kans, zeker aangezien hij gedurende ongeveer 8 jaar via zijn Zweedse uitstap als “vrouwonvriendelijk” (om het met een vriendelijk woord te zeggen) is afgeschilderd. Op een op zijn zachts gezegd dubieuze manier trouwens, wie daar meer over wil lezen kan dat bij Naomi Wolf: http://markcrispinmiller.com/2011/02/eight-big-problems-with-the-case-against-assange-must-read-by-naomi-wolf/. (Haar analyse is spijtig genoeg niet meer terug te vinden op internet, enkel een betalend artikel hier. Dit Nederlandstalig artikel op De Wereld Morgen verwijst ernaar, met eveneens de link in de tekst die niet verder doorverwijst)

Misschien moeten we Chelsea Manning voorleggen om een Leuvense straat naar te vernoemen, de klokkenluider die de “Collateralmurder” misdaden aan Assange doorspeelde. https://nl.wikipedia.org/wiki/Chelsea_Manning. Of zou een man die zich tot vrouw heeft laten omturnen zelfs voor het progressieve/zich graag een progressief imago aanmetende (schrappen wat niet past) Leuven toch ook een brug te ver zijn? Tussen haakjes wat de Nederlandstalige Wikipedia niet vermeld: Ook Manning zit opnieuw een jaar in de gevangenis omdat ze niet a decharge tegen Assange wil getuigen.

Meer serieus: ik denk dat de eis voor “vernoem een straat naar Assange” voor mij ook steeds minder overtuigend klinkt. Beter zou zijn om de Leuvense gemeenteraad te vragen om zich uit te spreken voor Assange (symbolisch doch belangrijk) en de Leuvenaars te informeren in hun communicatiekanalen over zijn zaak. Voor een stad die zich mee inschakelt in de “Mayors for Peace” campagne mag het niet wereldvreemd klinken om de klok te luiden over het schandalige politiek proces van Assange, die vooral moet hangen omdat hij met WikiLeaks ook en vooral oorlogsmisdaden aan de kaak gesteld heeft. https://pers.leuven.be/stadsbestuur-roept-inwoners-op-om-vrede-mee-uit-te-dragen-123023.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *